Overige vragen - Rijbewijs

Meestgestelde vragen

    Rijbewijs halen

     Rijlessen en examens

     Rijinstructeurs en rijscholen

     Voorbereiding op het rijexamen

     Angst en nervositeit

Algemene voorwaarden

     Privacy Policy

Het gemiddeld aantal rijlessen dat iemand nodig heeft om rijbewijs B te behalen ligt tussen de 35 en 45 lessen. Dit kan echter variëren afhankelijk van ervaring, aanleg, en regelmatige oefening

De totale kosten variëren per persoon en rijschool, maar gemiddeld betaal je tussen de €2.000 en €3.500. Dit bedrag omvat rijlessen, het theorie-examen, het praktijkexamen, en de kosten voor de aanvraag van het rijbewijs.
Een rijbewijs B is in Nederland standaard 10 jaar geldig. Voor personen ouder dan 65 jaar kan de geldigheid korter zijn vanwege medische keuringen.
Ja, dat kan! Veel rijscholen bieden speciale lessen aan voor leerlingen met faalangst. Daarnaast kun je een faalangstexamen aanvragen bij het CBR. Dit examen geeft extra tijd en is begeleid door een examinator die getraind is in het omgaan met faalangst.

Je moet:

  • Minimaal 17 jaar oud zijn.
  • Geslaagd zijn voor het theorie-examen.
  • Een gezondheidsverklaring hebben ingediend en goedgekeurd zijn door het CBR.
  • Genoeg rijervaring hebben volgens je rijinstructeur.
Met een gewoon rijbewijs B mag je een aanhanger trekken tot 750 kg (inclusief belading). Rijbewijs B met code 96 geeft je de mogelijkheid om een aanhanger te trekken met een totale combinatiegewicht van maximaal 4.250 kg.
Ja, je mag met rijbewijs B een aanhanger trekken als deze niet zwaarder is dan 750 kg (inclusief belading). Als de aanhanger zwaarder is, mag dit alleen als het totale gewicht van de auto en aanhanger samen niet meer dan 3.500 kg is.